Hvad er Københavnernes Klimaborgerting?

Københavns Klimaborgerting består af 36 repræsentativt udvalgte københavnere, der på baggrund af ekspertoplæg og debatter kommer med anbefalinger på klimaområdet til politikerne.

Et borgerting er en metode til borgerinvolvering, som bruges til at få en grundig dialog og anbefalinger fra hverdagseksperter om svære spørgsmål.

I Københavns Klimaborgerting arbejder 36 repræsentativt udvalgte københavnere med en række temaer og mulige løsninger på et komplekst spørgsmål.

Klimakrisen og hvordan vi i København skal imødegå udfordringerne, er et komplekst spørgsmål, der kalder på hverdagseksperter. Hverdagseksperterne er københavnere, som kan bidrage med deres anbefalinger til et københavnerliv med langt mindre CO2-udledning fra forbrug af mad, bolig og transport.

Klimaborgertingets kernespørgsmål:

Hvordan ser det gode københavnerliv ud med en langt mindre udledning af drivhusgasser fra forbruget af bl.a. mad, bolig og transport, og hvordan når vi bedst derhen sammen?

Sådan laver vi et Klimaborgerting

Vis alle

Sådan blev deltagerne udvalgt

Ca. 50.000 københavnere fik en invitation til at deltage i Klimaborgertinget. 1.591 københavnere tilmeldte sig lodtrækningen, og heraf blev der udtrukket 36 borgere til tinget.

Lodtrækningen blev foretaget med hensyn til, at Klimaborgertinget skal afspejle Københavns befolkning, når man ser på køn, alder, bopæl, uddannelse og indkomst. Medlemmerne er også forskellige, når det kommer til holdninger til klima, og hvor de bor i København.

Sådan arbejder Klimaborgertinget

I løbet af de fem møder i første samling 2023-2024 skal medlemmerne mødes og reflektere, drøfte og nå frem til anbefalinger til Københavns Borgerrepræsentation.

I løbet af den første samling bliver Klimaborgertinget præsenteret for viden, som giver indsigt i dilemmaer og muligheder i den grønne omstilling af forbruget i København. Klimaborgertinget har til opgave at varetage fællesskabets interesser bedst muligt, så flest muligt kan se sig selv i anbefalingerne. De skal derfor undersøge, udfordre, indhente viden, prioritere, arbejde med værdier og give deres anbefalinger til Københavns grønne omstilling.

Til at bistå Klimaborgertinget med at samle viden, er der samlet en ekspertgruppe, der har bidraget til introduktionen til Klimaborgertinget.

Klimaborgertinget arbejder i tre samlinger i perioden 2023-2026. Hver samling er et forløb med fem møder, hvor der stilles et nyt kernespørgsmål.

Hvad er Klimaborgertingets mandat?

Klimaborgertinget har til opgave at rådgive Borgerrepræsentationen og i første samling at udarbejde anbefalinger, der svarer på de spørgsmål, som politikerne har givet:

  • Hvordan ser det gode københavnerliv ud med en langt mindre udledning af drivhusgasser fra forbruget af bl.a. mad, bolig og transport, og hvordan når vi bedst derhen sammen?
  • Hvordan kommer vi hurtigst muligt i gang med at opnå de største reduktioner?
  • Hvordan sikrer vi, at flest mulige københavnere aktivt bidrager til og bakker op om indsatsen?

Borgerrepræsentationen giver Klimaborgertinget mandat til at udarbejde uvildige og uafhængige anbefalinger inden for rammen af Klimaborgertingets kerneopgave.

Alle medlemmer af Klimaborgertinget vil have mulighed for at lave minoritetsudtalelser.

Klimaborgertingets opgave er at rådgive og lave anbefalinger - ikke at designe eller beslutte.

Borgerrepræsentationen forpligter sig på at modtage og behandle anbefalingerne i forbindelse med Klimaplan 2035, samt til at modtage og behandle en evaluering af processen og forvaltningens forslag til det videre arbejde med anbefalinger og kernespørgsmål.

Klimaborgertinget vil senest to år efter overlevering af anbefalingerne blive præsenteret for, hvad politikerne har valgt at gå videre med og ikke har valgt at gå videre med.

Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til politisk at følge eller vedtage alle anbefalinger.

Klimaborgertinget er ét blandt flere spor, der skal bidrage til Klimaplan KBH 2035.

Læs beslutningen om Klimatinget fra Borgerrepræsentationens møde

Ekspertgruppen

Klimaborgertinget skal have et godt grundlag af tilgængelig, balanceret og respekteret viden at stå på, når I drøfter anbefalingerne til Københavns Kommune. Ekspertgruppen nedenfor er derfor blevet bedt om at bidrage med viden fra forskningen om klimaudfordringerne og forbruget af mad, transport og boliger, samt om hvad der kan ændre borgernes adfærd i en mere klimavenlig retning.

Se mere om Ekspertgruppen nedenfor.

Hvem står bag?

Borgersamlingen gennemføres af rådgiverne We Do Democracy (tredjepartssekretariat) i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen. Men Klimaborgertingets anbefalinger er uafhængige af politikere og forvaltning.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, kan du skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen ved hjælp af kontaktformularen nederst på siden.

Klimaborgertingets sammensætning, kriterier og lodtrækning

Ekspertgruppen

Eksperterne kommer fra forskellige faglige områder og forskningsinstitutioner for at sikre en bred repræsentation af viden. Ekspertgruppen får bistand til sine aktiviteter af Komponent – kommunernes udviklingscenter.

Mød Ekspertgruppen

Vis alle

Mads Ejsing, ph.d. i statskundskab, formand for ekspertgruppen

Mads er postdoc ved Center for Applied Ecological Thinking (CApE) på Københavns Universitet, hvor han til daglig forsker i demokratisk inddragelse i den grønne omstilling samt spørgsmål om klimaretfærdighed. Han har tidligere været en del af følgeforskningsgruppen ifm. det nationale danske klimaborgerting, som fandt sted fra 2020-2022.

Line Kryger Aagaard, Antropolog, ph.d., medlem af ekspertgruppen

Line er postdoc i forskningsgruppen Bæredygtige Byer og Hverdagspraksis på Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet. Hun forsker i hverdagens forbrug inden for mad, transport og bolig, med fokus på hvordan hverdagspraksisser og vaner er formet af materielle og institutionelle rammer.

Kristian Steensen Nielsen, ph.d. i miljøpsykologi, medlem af ekspertgruppen

Kristian er adjunkt ved Centre for Sustainability på Copenhagen Business School. Han forsker i klimavenlig adfærd og adfærdsændringernes rolle i klimahandling og biodiversitetsbeskyttelse. Han arbejder i øjeblikket på et forskningsprojekt finansieret af Carlsbergfondet omkring danskernes forståelse af klimapåvirkningen forbundet med forskellige typer adfærd.

Tullia Jack, ph.d. i sociologi, medlem af ekspertgruppen

Tullia er docent i servicestudier ved Lunds Universitet. Hun forsker i forbrug i hverdagen og sætter spørgsmålstegn ved – og gentænker – ressourcekrævende praksisser, som vi tager for givet.

Følgegruppen

Opgaven for følgegruppen er at følge, kommentere og kvalificere det videre arbejde med klimaborgertingets anbefalinger samt at give inputs til forberedelsen af de næste to samlinger i klimaborgertinget 2024-2026.

Mød følgegruppen

  • Christopher Røhl (B), Teknik- og Miljøudvalget
  • Morten Melchiors (C), Teknik- og Miljøudvalget
  • Mikkel Skovgaard (Ø), Teknik- og Miljøudvalget
  • Troels Christian Jakobsen (Å), Teknik- og Miljøudvalget
  • Anna Esbjørn, CONCITO - Programchef Fremtidens Byer
  • Lars Ramme Nielsen, Dansk Erhverv – Branchechef Turisme, oplevelse og kultur
  • Mette Qvist, Ejendom Danmark – underdirektør ESG
  • Ilyas Dogru, FDM – forbrugsøkonom
  • Andrea Fernande Rendtorff, Klimabevægelsen – arbejdsgruppen Klimaborgerting
  • Micheal Gatten, København K Commerce & Culture (KCC) – direktør
  • Marie Sainabou Jeng, Madland – direktør og stifter
  • Jeppe Juul, Rådet for Grøn Omstilling – seniorrådgiver, Klima og Transport
  • Ole Schrøder, Tredje Natur – Founding Partner
  • Lukas Karademir, Ungeråd KBH
  • Ingrid Rahbek, Ungeråd KBH 
  • Mikkel Aarø-Hansen, Wonderful Copenhagen - CEO

Hvorfor et Klimaborgerting nu?

Arbejdet med den nye Klimaplan 2035, der træder i kraft fra 2026, er gået i gang. Det bliver en ambitiøs klimaplan, der vil inddrage nye områder som vores forbrug af tøj og ting, mad og vores transportformer i København. Det er områder, der er tæt på borgerne, og det er derfor oplagt at inddrage eksperterne på området, københavnerne selv.

Vi udleder store mængder skadelig CO2, når det netop handler om vores forbrug, mad og transport. Der er derfor et stort potentiale i, at borgere, erhvervsliv og kommune i fællesskab laver mere klimavenlige løsninger på disse områder.

Metoden bag et borgerting

Borgersamlinger og borgerting bruges både i Danmark og i udlandet til at involvere borgerne i samtalen om store beslutninger. Metoden består i, at borgere mødes og drøfter over en længere periode og undervejs får, og kan bede om viden fra eksperter og interessenter. På den måde bliver der plads til flere stemmer og perspektiver i beslutningsprocessen.

Metoden hviler på principper, som OECD har udviklet for borgersamlinger, som sikrer, at en borgersamling er legitim og retfærdig, og at både politikere og borgere kan stole på, at det går ordentligt til. I det her tilfælde har Københavns Kommune desuden indgået en aftale med We Do Democracy, der fungerer som tredjepartssekretariat. We Do Democracy har planlagt, designet og faciliterer samlingerne. Ekspertgruppen drives af Komponent, kommunernes udviklingscenter.