Vidensbank

I Klimaborgertingets vidensbank finder du link til videoer, rapporter, analyser, strategier og anden viden om klima. En uafhængig ekspertgruppe hjælper Københavns Kommune med at samle viden sammen.

Her på siden finder du Klimaborgertingets vidensbank. Vidensbanken består af rapporter og artikler, som ekspertgruppen har fundet frem, som kan være relevante for Klimaborgertingets medlemmer, hvis de vil vide mere end det, der står i introduktionen. Vidensbanken rummer også materiale fra Københavns Kommune, primært strategier, handleplaner, rapporter og redegørelser om kommunens indsatser og resultater.

Du kan også finde en række små film, podcasts og artikler, som ekspertgruppen og Københavns Kommune har samlet sammen i fællesskab.

Vidensbanken er dynamisk på den måde, at der efterhånden som medlemmerne af Københavns Klimaborgerting taler sig frem til, hvad der er vigtigt for dem at vide, vil der komme flere links på siden.

Du er velkommen til at læse med, selvom du ikke er medlem af Klimaborgertinget.

Materialesamling til møderne

Vidensbank

Tv-programmer, podcasts og artikler

Vis alle

Tv-programmer

Explainer: Sæson 2021 – Hvornår er det for sent at redde klimaet? DRTV

Kort video, der forklarer hvad klimaforandringerne går ud på. Filmen varer 7 minutter.

Se 'Hvornår er det for sent at redde klimaet?' på DRTV

Explainer: Sæson 2023 – Derfor er du ligeglad med klimakrisen. DRTV

Kort film, der giver nogle forklaringer på, hvorfor vi som mennesker kan have svært ved at handle på viden om klimakrisen, og nogle ideer til, hvad vi kan gøre ved det. Filmen varer 7 minutter.

Se 'Derfor er du ligeglad med klimakrisen' på DRTV

Min klimakamp: Sæson 1 – 1. episode, DRTV

Dokumentarfilm, hvor vi følger en norsk kvinde, der beslutter sig for at forsøge at ændre sit hverdagsforbrug af hensyn til klimaet. Filmen varer 28 minutter.

Se 'Min klimakamp' på DRTV

Podcasts

Podcasten Klimakrøller – Københavns Universitet. Forskningspodcasten 'Klimakrøller' er produceret i et samarbejde mellem Sustainability Science Centre på Københavns Universitet og GRØN – Fonden for Bæredygtig Udvikling.

Podcastværterne er studerende fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Afsnittene varer mellem 5 og 50 minutter og er målrettet unge, men kan høres af alle.

Lyt til podcasten 'Klimakrøller' (ku.dk)

Artikler

Hvordan ville økonomien fungere, hvis vi indrettede den på planetens præmisser? Zetland.

Artikel i tekst og lyd, der beskriver forskellige fremtidsscenarier ud fra eksperters bud på, hvordan samfundsøkonomien kan indrettes for at mindske klimaforandringerne. Artiklen kan tilgås gratis.

Læs og lyt til 'Hvordan ville økonomien fungere, hvis vi indrettede den på planetens præmisser?' (zetland.dk)

De rigeste 10 procent står for halvdelen af CO2-udledningerne, videnskab.dk.

Artiklen fortæller om sammenhængen mellem økonomisk velstand og klimaaftryk. Den ligger på Videnskab.dk og er skrevet af en journalist, men handler om en forskningsartikel, der er fagfællebedømt af andre forskere. Artiklen kan tilgås gratis.

Læs  'De rigeste 10 procent står for halvdelen af CO2-udledningerne' (videnskab.dk)

Viden udvalgt af ekspertgruppen

Vis alle

Rapporter om bæredygtigt forbrug

Danmarks globale forbrugsudledninger, CONCITO 2023

Rapporten viser blandt andet, at de gennemsnitlige årlige udledninger pr. indbygger i Danmark er omkring 13 ton, det vil sige omtrent dobbelt så meget som den gennemsnitlige verdensborger (s. 12-13). Derudover kan man se udledningerne fordelt på forbrugskategorier (se fx oversigt på s. 16).

Læs rapporten 'Danmarks globale forbrugsudledninger' (concito.dk)

Omstilling på vippen: En hvidbog om forbrug, adfærd og folkelig deltagelse i grøn omstilling, CONCITO  2022

Hvidbogen er udarbejdet i et samarbejde mellem DeltagerDanmark, CONCITO og forskere fra Københavns Universitet. I hvidbogen bliver der bl.a. anbefalet en halvering af de forbrugsbaserede udledninger frem mod 2023 (s. 3) og behovet for at skabe forandring i kollektive fællesskaber er beskrevet (s. 46 og frem). Du finder hovedpointerne i hvidbogen i en opsummering på side 4 og 5.

Læs hvidbog 'Omstilling på vippen: En hvidbog om forbrug, adfærd og folkelig deltagelse i grøn omstilling' (concito.dk)

Fremme af bæredygtige livsstile i en klimakrise, CONCITO

Rapporten om bæredygtige livsstile er udarbejdet af CONCITO i samarbejde med Hot or Cool Institute. Det er en bearbejdet oversættelse af en større international rapport fra Hot or Cool Institute og UNEP om samme emne. Rapporten indeholder tre hovedpointer: 1. Der er behov for at reducere klimabelastende forbrugsmønstre, 2. Dette kræver både individuelle og samfundsmæssige forandringer og 3. Nye opfattelser af et godt og klimavenligt liv skal hjælpes frem af ny infrastruktur, politiske tiltag og services.

Læs rapporten 'Fremme af bæredygtige livsstile i en klimakrise' (concito.dk)

Klimahandling i fællesskab. Et ”handlekatalog” af CONCITO og DeltagerDanmark

Handlekataloget giver en række forslag og ideer til, hvordan kollektive fællesskaber som fx boligforeninger og lokalsamfund kan være med til at skabe klimahandling. Kataloget nævner fx ting som bytteordning, skovplantning, delebilsordninger og meget mere. Kataloget indeholder desuden konkrete anvisninger til, hvordan man kan komme i gang.

Læs handlekataloget 'Klimahandling i fællesskab' (concito.dk)

Særligt om forbruget af mad

Klimavenlig mad og forbrugeradfærd, Klimarådet 2021

Rapporten om klimavenlig mad og forbrugeradfærd er udgivet af Klimarådet, der blandt andet peger på behovet for at reducere danskernes uforholdsmæssigt store indtag af animalske fødevarer, bl.a. gennem mere fokus på de officielle kostråd, omstilling af offentlige kantiner og klimamærkning af fødevarer. Klimarådets samlede anbefalinger er opsummeret i tabellen på s. 8.

Læs rapporten 'Klimavenlig mad og forbrugeradfærd' (klimaraadet.dk)

Kød med kød på, podcasten Klimakrøller

Podcast-afsnit fra podcasten Klimakrøller: Om klimavenlig omstilling af danskernes madvaner, med besøg af Morten Wendler Jørgensen, der er ph.d. i sociologi ved Københavns Universitet og ekspert i klimavenlige madvaner og kødforbrug.

Lyt til podcasten 'Klimakrøller: kød med kød på' (spreaker.com)

Særligt om forbruget af boliger

Byggeriets klimaanalyse - katalog over de vigtigste fokusområder for en accelereret grøn omstilling af byggeriet, CONCITO 2023

Analyse af byggeriet i Danmark foretaget af CONCITO. Viser blandt andet at forbrug af energi og materialer i forbindelse med byggeri og boliger udgør en væsentlig del af den danske klimabelastning. En oversigt over analysens anbefalinger kan ses på side 5 i analysen.

Læs 'Byggeriets klimaanalyse' (concito.dk)

Engelske rapporter om klimaforandringer | Reports in English

1.5-degree lifestyles: Towards a fair consumption space for all. Hot or Cool Institute

Større international rapport om bæredygtige livsstile udgivet af Hot or Cool Institute i samarbejde med en lang række andre organisationer. Rapporten har især fokus på, hvordan man sikrer en retfærdig fordeling af globale forbrugsmuligheder, som samtidig er bæredygtige. På s. 30-31 er der en tekstboks, som fremhæver en række vigtige pejlemærker. (NB: Man kan med fordele starte med at læse den danske rapport ”Fremme af bæredygtige livsstile i en klimakrise”, som der er link til ovenfor).

Læs '1.5-degree lifestyles: Towards a fair consumption space for all' (pdf)

Changing our ways? Behaviour change and the climate crisis. The Cambridge Sustainability Commission on Scaling Behaviour Change.

En sammenfatning af de seks hovedpointer fra en større international rapport om bæredygtige adfærdsforandringer, som er udarbejdet af The Cambridge Sustainability Commission. Blandt pointerne er blandt andet, at individuelle adfærdsændringer og større samfundsforandringer går hånd i hånd.

Læs 'Changing our ways? Behaviour change and the climate crisis' (pdf)

Viden om København

Vis alle

Generelt om Københavns Kommune

Verdensby med Ansvar. Københavns Kommunes kommuneplan 2019.

Kommuneplanen er den overordnede plan for byens fysiske udvikling frem til 2031. Her beskrives bl.a. de politiske visioner for boligpolitik, infrastruktur og erhverv. Der er også beskrivelser af retningslinjer og målsætninger for anvendelse af arealer, samt for de regler og rammer der ligger til grund. En ny kommuneplan er på vej, og bliver lagt her i Vidensbanken, når den er vedtaget.

Læs Kommuneplanen 2019 (kk.dk)

Københavns Kommunes Miljøpolitik

Kommunens miljøpolitik er med til at sætte retning for, hvordan Københavns Kommune som virksomhed skal indtænke miljøhensyn på tværs af forvaltningsområder. Miljøcertificeringen sikrer bl.a., at der foregår en stadig forbedring af miljøarbejdet. Gennem intern og ekstern audit/evaluering af institutionernes arbejde med miljø, følges der op på, at kommunen lever op til de besluttede planer og strategier.

Læs Københavns Kommunes miljøpolitik (kk.dk)

Politikker, planer, indsatser og viden om København

KBH 2025 Klimaplanen. En grøn, smart og CO2-neutral by.

Kommunens nuværende klimaplan som trådte i kraft i 2012. Her beskriver kommunen målsætninger og indsatser for at nedbringe klimaaftrykket indenfor følgende fire spor: energiforbrug, energiproduktion, transport og Københavns Kommune som klimavirksomhed.

Roadmap 2021-25.

Roadmappet beskriver status for de fire spor i Klimaplan 2025 med udgangspunkt i planens 18 igangsatte indsatser og peger på, hvad det kræver at nå målet om CO2-neutralitet i 2025.

Læs KBH 2025 Klimaplanen og Roadmap 2021-25 (byudvikling.kk.dk)

Københavns Kommunes Mad og Måltidsstrategi

Københavns Kommunes overordnede strategi for mad og måltider der tilbydes i kommunens egne institutioner: daginstitutioner, skoler, botilbud og plejehjem. Strategien gælder frem til 2025.

Læs 'Københavns Kommunes Mad og Måltidsstrategi' (pdf) 

Københavnernes Madvaner. Rapport fra 2021 af Rambøll

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse bestilt under Mad og Måltidsstrategien om københavnernes madvaner.

Læs rapporten 'Københavnernes Madvaner' (pdf)

Mobilitetsredegørelsen 2023

Mobilitetsredegørelsen giver et samlet overblik over indsatser inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressortområde på tværs af transportformer, trafikale effekter og virkemidler, samt en status for trafikkens udvikling over de seneste år. Desuden giver Mobilitetsredegørelse 2023 et overblik over udvalgte initiativer, samt forventninger til den trafikale udvikling frem mod 2035. Dette års redegørelse indeholder også en uddybende status for Verdens bedste cykelby, parkering, fremkommelighed og trafiksikkerhed, samt tre nye bilag om henholdsvis gang, trafikale fremskrivninger for 2035 og mobilitetsvaner blandt københavnerne.

Læs 'Mobilitetsredegørelsen 2023' (pdf)

Cirkulær København, ressource- og affaldsplan 2024

Cirkulær København – Ressource- og Affaldsplan 2024 | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Kommunens målsætninger vedr. affaldshåndtering.

Læs 'Cirkulær København' (byudvikling.kk.dk)

Reparation og genbrug af elektronik, beklædning og møbler. Aalborg Universitet. Rapport, 2021  

Erfaringer hos borgere i Region Hovedstaden med reparation og genbrug af elektriske og elektroniske produkter, beklædning og møbler. Spørgeskemaundersøgelse om borgernes valg af reparation og genbrugsløsninger frem for at købe nyt.

Læs rapporten 'Reparation og genbrug af elektronik, beklædning og møbler' (aau.dk)

Boligredegørelsen 2023. Københavns Kommune

Beskriver udviklingen i bolig og byggeri i Københavns Kommune

Læs 'Boligredegørelsen 2023' (pdf)

Håndbog i cirkulær økonomi. Ydelser og kravkatalog

Håndbogen anvendes til at stille krav til byggeri og store renoveringer af fx botilbud, institutioner og skoler

Læs 'Håndbog i cirkulær økonomi' (pdf)

Københavns Kommune miljøkrav til byggeri og anlæg

På kk.dk man kan finde Københavns Kommunes miljøkrav, der stilles til støttede bygge- og anlægsprojekter (almene boliger, bygningsfornyelser og gårdhaver) og til kommunes egne byggerier (fx botilbud, skoler og institutioner) og anlægsprojekter (fx veje, broer, cykelstier og klimatilpasning og parker)

Læs mere om 'Miljøkrav til byggeri og anlæg' (kk.dk)

Arkitekturpolitik København – 2017-2025. Arkitektur for mennesker

Arkitekturpolitikken indeholder planer for at skabe en by med bygninger og byrum, der sætter mennesket først. Arkitekturpolitikken er bygget op omkring tre temaer: Arkitektur der fortæller, Bygget til Københavnerliv, og Ansvarligt designet.

Læs 'Arkitekturpolitik København 2017-2025' (kk.dk)

Handleplan for grøn folkeskole

Kommunens plan for at skabe en mere klimabevidst folkeskole. Planen skal være med til at skabe klimabevidste verdensborgere og bygge klimavenlige skoler

Læs 'Handleplan for grøn folkeskole' (pdf)

Vores Børn - Københavns Fremtid. Børne- og Ungdomsudvalgets strategi 2022-2025

Strategien danner rammen og sætter retning for kommunens indsats på børne og ungeområdet.

Læs 'Vores Børn - Københavns Fremtid' (pdf)

Fremtidsbilleder for Klimaet i København, 2023

Om energiforbrug og byliv i København.

Læs 'Fremtidsbilleder for Klimaet i København' (pdf)