5. møde i første samling
Værd at vide om 5. møde
Vis alle
Dagsorden
16.30 Ankomst og tjek-ind
17.00 Velkommen og opsamling fra sidste møde v. We Do Democracy
17.15 Gennemgang af anbefalinger og tekstarbejdet i dag v. We Do Democracy
17.30 Feedback på alle anbefalinger. Alle får mulighed for at udtrykke holdninger og vi deliberer i gruppen
18.00 Arbejde med feedback. Gennemgå feedback og gruppearbejde mens vi spiser
19.15 Visioner for det gode Københavnerliv,
guidende principper, forord og illustrationer
20.30 Forberede lancering og lidt om næste års Klimaborgerting. Hvor skal vi hen og hvad er vi enige om?
21.00 Tak for i dag og på gensyn
Vi sørger for at komme med aftensmad (en ny dagensret), samt kaffe, vand og lidt sødt.
Mvh. We Do Democracy
Materialer til mødet
Se materialer til mødet længere nede på siden.
Praktiske oplysninger
Onsdag den 28. februar 2024
Klokken 17.00-21.00
Demokrati Garage
Rentemestervej 57
2400 København NV
Mødet var for deltagere i Københavnernes Klimaborgerting.
Referat
Velkomst og forventninger
We Do Democracy præsenterede dagens formål, som handlede om at give sidste feedback til anbefalingerne, så alle kan se sig selv i dem, og skrive vision og guidende principper færdig. Det blev præsenteret, at det var det sidste møde, så målet var at komme så langt i mål som muligt med anbefalingerne.
Forventningerne fra medlemmerne var bl.a. at gøre anbefalingerne læselige for folk udefra, så også de der ikke har indblik i forudsætningerne eller baggrunden for samtalen, kan forstå anbefalingerne, samt at rydde op i overlap og rubricere indholdet nærmere. Der var spørgsmål til, om gruppen mon kan vi blive enige, da der er mange synspunkter, og om anbefalingerne bliver for udvandede, hvis man bliver enige. Hertil blev det kommenteret, at man skal være ambitiøse og udfordre os selv til at sætte barren højt. Vi skal have fælles fodslag (80 pct. enige) men samtidig finde anbefalinger, der rykker noget, finde balancen og komme frem til noget brugbart.
Der blev talt om strukturen på anbefalinger og lavet aftaler om en fælles form for alle anbefalinger.
Deliberation (rådslagning) på anbefalinger
Alle anbefalinger var hængt op på væggen. Alle læste alle anbefalinger og tiltag og gav deres stemme på hvert tiltag i anbefalingen. Man kunne stemme på, at man 1) elsker det 2) kan lide det 3) kan støtte det 4) kan ikke lide det 5) kan ikke støtte det. Hvis man satte sin stemme på 4 eller 5, skulle man skrive hvorfor, og hvad der skal til for at kunne støtte anbefalingen eller tiltaget. På den måde fandt klimaborgertinget de anbefalinger, der var uenighed om og talte om, hvad der kunne ændres, så alle er med. Her var nogle af bemærkningerne:
Animalske fødevarer:
- Flere plantefødevarer: lighed, fx pris
- Bekymring omkring prisen, om det skaber social ulighed - at klimavenlige produkter kun bliver til de rige. ”Socialt afbalanceret” kan skrives ind.
- Forbud mod reklamer for animalske fødevarer - bekymring om for radikalt (forbud/regulering versus oplysning) - kan en vej at gå være at varedeklarere reklamer / forvaltning af reklamer / gå i retningen af nationale kostråd og skriv sundhed ind, det handler ikke kun om klimaaftrykket, det kan hjælpe at fokusere på sundhed (fx som forbud mod tobaksreklamer)
- Forslag om at forvalte reklamer fx klimakrav/CO2 aftryk
Bo mindre og socialt balanceret:
- Høje bygninger: Anbefaling om at bo tæt, men arbejde med æstetik / spænder ben med natur, grønne områder og udeliv, da høje bygninger giver skygge, blæst. Anbefal i stedet at det ikke er decideret højhuse, men måske en etage mere på to-etagersboliger.
Rammer for politik og nyt vækstparadigme:
- Vækstlogik: Er det relateret til klimaspørgsmålet? Skal København være større? Udenfor er der et misrøgtet land. Samarbejde mellem hovedstad og opland
- CO2-afgifter: Er der gevinst ved det?
Bilisme:
- Skæv social fordeling på tværs af kommuner skal tages hensyn til
- Bekymring for om den kollektive transport kan fungere godt nok. Hvis det var let, ville antallet af biler falde. Bekymring for at byen vokser, og den offentlige transport er presset i myldretiden
- Billig og effektiv offentlig transport – mange har ikke råd til både at have bil og offentlig
- Det handler ikke om at skifte til elbiler, men om at få færre biler. Det er heller ikke altid grøn strøm. Der skal være bedre plads til opladning.
- Differentiering i regulering mellem københavnere og pendlere ind i byen/besøgene
- Bekymring for forskellige livssituationer og behov for biler til fx transport i hele landet.
Tilretning af anbefalinger og færdigskrivning
Grupperne uddelte anbefalingerne og rettede dem til ift. den rådslagning der havde været i runden inden, samt gav dem en redaktionel tilretning for den ensartning, som klimaborgertinget var blevet enige om.
Arbejde med vision, guidende principper og illustrationer
Nogle grupper foresatte arbejdet med anbefalinger, mens de grupper, der var blevet færdige, begyndte at uddybe de guidende principper og visionerne, samt finde eller lave illustrationer til rapporten.
Afrunding på sidste møde
Afslutningsvis blev der nedsat en redaktørgruppe på tre medlemmer, som skulle mødes og renskrive alle anbefalingerne. We Do Democracy fortalte om, hvordan afstemningen og minoritetsudtalelser fungerede, og program for lanceringen af anbefalingerne d. 20. marts blev gennemgået.
Alle medlemmerne dannede en cirkel og sagde ét ord, de tog med fra i dag og fra deltagelse i Klimaborgertinget.
Materialer til mødet
Demokrati Garage er byens demokratihus
Et moderne gør-det-selv værksted for demokrati, der er drevet af mere og bedre demokrati. Demokrati Garage hylder mennesker, der bare går i gang og samler fællesskaber, der løser både hverdagens og samfundets største udfordringer.