2. møde i første samling
Værd at vide om 2. møde
Vis alle
Dagsorden og program
16.30: Blød ankomst og tjek-ind
Rundvisning på Demokrati Garage for dem der har lyst
17.00: Velkommen og opsamling fra sidste møde
Ved We Do Democracy
17.20: Kritisk tænkning og gode spørgsmål
Ved We Do Democracy
17.30: Vi dykker ned i fokusområder for forbrug:
- Transport: Helene Dyrhauge, PhD. og lektor i International Forvaltning og Politik på Roskilde Universitet
- Bolig: Nicolai Bo Andersen, professor MSO, Arkitekt MAA, Center for Bæredygtig Bygningskultur på Det Kongelige Akademi
- Mad: Bente Halkier, professor, ph.d.-programleder, Sociologisk Institut på KU
- System og individ: Charlotte Louise Jensen, adfærdsanalytiker, CONCITO
18.50: Aftensmad
19.20: Gruppearbejde med forbrugsområder
Vi arbejder med viden og identificerer emner borgertinget vil arbejde med.
19.50: Guidende principper for Klimaborgertinget anbefalinger
Hvilke værdier skal være styrende for det gode københavnerliv i en fremtid med mindre CO2-udledning?
20.50: Opsamling og forberedelse til næste gang
Hvilke emner og udfordringer er Klimaborgertinget særligt optaget af?
21.00: Tak for i dag og på gensyn
Materialer fra mødet
Se PDF-filerne i boksen nedenfor.
Praktiske oplysninger
Dato og tid:
Onsdag den 6. december 2023
Klokken 17.00-21.00
Adresse:
Demokrati Garage
Rentemestervej 57
2400 København NV
Mødet var for deltagere i Københavnernes Klimaborgerting.
Referat af 2. møde den 6. december 2023
Vis alle
Velkomst
We Do Democracy bød velkommen, og startede med en gennemgang af hvad borgerne var igennem på sidste samling, og fremviste deres arbejde og noter. Hun introducerede til de fælles spilleregler, som medlemmerne havde lavet udkast til sidst og som Klimaborgertinget skal stemme om, samt fremlagde dagens program.
Kritisk tænkning og ekspertoplæg
We Do Democray introducerede begrebet kritisk tænkning, med en kort introduktionsfilm. Klimaborgertinget blev derefter delt ind i fire grupper, hvor de talte om spørgsmål, de senere kunne stille til eksperterne med udgangspunkt i de syv fokuspunkter indenfor kritisk tænkning: relevans, logik, præcision, dybde, nøjagtighed, klarhed og bredde.
De eksperter, der var på besøg, havde alle et fokusområde, der var koblet til en type forbrug. Eksperterne var Helene Dyrhauge fra RUC (transport), Nicolai Bo Andersen fra Det Kongelige Akademi (byggeri og bolig), Bente Halkier fra KU (fødevarer) og Charlotte Louise Jensen fra CONCITO (system og individ). De fire grupper fik 5-miutters oplæg af eksperterne på skift, stillede derefter spørgsmål i 10 minutter og reflekterede til sidst i 5 minutter. Derefter roterede eksperterne mellem grupperne, og processen blev gentaget, så alle hørte alle oplæg.
Efter ekspertoplæggene arbejdede medlemmerne i grupper med at blive enige om, hvad de gerne vil arbejde videre med af udfordringer og muligheder.
Guidende principper for Klimaborgertinget anbefalinger
We Do Democracy præsenterede næste opgave, som handlede om at tale om hvilke principper der skal være guidende for Klimaborgertingets anbefalinger og for Københavns kommunes arbejde med forbrug.
Der blev talt i grupper om de guidende principper, og senere i forløbet skal alle medlemmerne blive enige om deres fælles principper. Medlemmerne startede med at inspirerede hinanden gennem den hjemmeopgave, de blev givet sidst, som handlede om at medbringe noget, der viser det gode københavnerliv i for dem – og som man ønsker at bevare i en fremtidig klimavenlige hverdag.
Efter gruppediskussioner fremlagde hver gruppe deres idéer til guidende principper. En gruppe talte blandt andet om solidaritet med naturen, andre om ansvar, visionær tilgang og rummelighed. En tredje gruppe talte om upcycling, tilgængelighed samt uafhængighed og en fjerde regulering og ejerskab.
Opsamling
We Do Democracy fortalte til sidst om næste mødes dagsorden, og de opfordrede flere til at melde sig som talspersoner og huskede folk på at skrive navne på deres billeder samt stemme på de forskellige spilleregler. Både de guidende principper, hjemmeopgaven fra sidst og spillereglerne bliver taget op igen på næste møde som er lørdag d. 13. januar 2024.
Materialer fra andet møde
Demokrati Garage er byens demokratihus
Et moderne gør-det-selv værksted for demokrati, der er drevet af mere og bedre demokrati. Demokrati Garage hylder mennesker, der bare går i gang og samler fællesskaber, der løser både hverdagens og samfundets største udfordringer.