3. møde i første samling

Tredje møde i Københavnernes Klimaborgerting var lørdag den 13. januar 2024 kl. 10.00-17.00 i Demokrati Garage.

Værd at vide om 3. møde

Vis alle

Dagsorden og program

09.30 Ankomst og tjek-ind

Rundvisning på Demokrati Garage for dem der har lyst.

10.00 Velkommen og opsamling fra sidste møde

v. We Do Democracy

10.20 En visuel oplevelse af det gode københavnerliv og afstemning om guidende principper

v. We Do Democracy

11.20 Oplæg om Klimaforandringer og konsekvenser

v. Joachim Peter Tilsted fra Lund Universitet

12.00 Frokost

12.30 Vidensrejse

Vi dykker ned i vidensbank, gode eksempler og går på opdagelse efter inspiration, mere viden og svar på spørgsmål stillet af Klimaborgertinget

13.45 Skriveværksted

Gruppearbejde med Klimaborgertingets anbefalinger

15.30 Feedback og afstemning

Gruppearbejde med Klimaborgertingets anbefalinger

16.45 Forberedelse til Åbent møde

17.00 Tak for i dag og på gensyn

Vi sørger for at det bliver en dag med rigeligt vådt og tørt til ganen og gode pauser.

Mvh. We Do Democracy

Materialer fra mødet

Materialerne til mødet ligger som pdf'er længere nede på denne side.

Praktiske oplysninger

Lørdag den 13. januar 2024 

Klokken 10.00-17.00

Demokrati Garage

Rentemestervej 57

2400 København NV

Mødet var for deltagere i Københavnernes Klimaborgerting.

 

Referat

Velkomst

We Do Democracy bød velkommen, gennemgik programmet og genopfriskede den samlede møderække og kernespørgsmålet med underspørgsmål. Desuden blev der samlet op på sidste møde, der blandt andet handlede om ’kritisk tænkning’ og ekspert-speeddating med 3 inden for byggeri, fødevarer, transport og forbrug. Der var en gruppe på syv talspersoner for Klimaborgertinget, der meldte sig, og de blev klappet igennem med en note om, at der stadig er mulighed for at være med i gruppen. Til sidst blev Klimaborgertingets fem spilleregler, som blev aftalt sidste gang, om hvordan man arbejder sammen, blev gennemgået og vedtaget. 

We Do Democracy fortalte, at der er nedsat en følgegruppe med politikere og interessenter, som har holdt første møde. Følgegruppen er også blevet inviteret til det åbne møde og til lanceringen af anbefalingerne. Formålet med følgegruppen er at give et ekstra perspektiv på klimaborgertingets anbefalinger ud fra politikere og byens aktører.

Hjemmeopgave og guidende principper: Det gode københavnerliv

Medlemmerne i Klimaborgertinget havde medbragt noget, der repræsenterede det gode københavnerliv for dem. Efter en runde med præsentation fra hver, var der gruppearbejde om hvilke principper, der skal være guidende for klimaborgertingets anbefalinger. 

Oplæg om Klimaforandringer

Joachim Peter Tilsted gav et oplæg om globale konsekvenser af klimaforandringer. På basis af IPCCs rapport fra 2022 præsenterede Tilsted en figur, der konkluderede følgende: Vi kommer til at mærke klimaforandringer, de er her allerede og der vil komme flere. Vi kan ikke stoppe det, men vi kan stadig gøre noget for at gøre konsekvenserne mindre, også på længere sigt. Der vil være oversvømmelser, hedebølger og tørke, som fører til fødevaremangel og sundhedseffekter. Der er enorme forskelle på, hvordan virkningerne er fordelt, og hvordan ansvaret for udledningerne er fordelt. De to ting er typisk modsat: Der hvor der geografisk er de største udledninger, er der hvor, der bliver de mindste påvirkninger og omvendt. Der er konsensus i FN om, at enhver lille stigning i opvarmninger vil øge risici og forstærke de geopolitiske konflikter og spændinger, der findes allerede. Mulige løsninger er vedvarende energi, energieffektivitet og ændrede kostvaner, men FN forholder sig ikke til de geopolitiske barrierer på anden måde end ved at konstatere, at de geopolitiske konflikter og spændinger vil forstærkes.

Efter oplægget var der en spørgerunde.

Gruppearbejde om temaer

Efter en pause med frokost introducerede We Do Democracy til gruppearbejdet. Gruppearbejdet foregik ved bordene, som var inddelt efter temaer 1. Bolig, 2. Transport, 3. Fødevarer og 4. Sammenhængen mellem system og individ. Grupperne arbejdede med at lave deres første udkast til anbefalinger inden for emnerne, som de kunne have med til det åbne møde, som er næste gang. 
 

Demokrati Garage er byens demokratihus

Et moderne gør-det-selv værksted for demokrati, der er drevet af mere og bedre demokrati. Demokrati Garage hylder mennesker, der bare går i gang og samler fællesskaber, der løser både hverdagens og samfundets største udfordringer.